Kanelbullar
Kanelbullar: ca 40-50 st
Du behöver:
- 50 gram jäst
- 150 gram smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- ½ tsk salt
- 1-1½ dl socker
- 2 tsk malen kardemumma
- 1 ägg
Fyllning
- 75 gram smör eller margarin
- 1 dl socker
- 3-4 tsk kanel
garnering
- Uppvispat ägg
- pärlsocker
- Sätt ugnen på 250 grader
- Smula ner jästen i en degbunke
- Smält matfett, tillsätt mjölken och värm till fingervärme
- Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret, kardemumman, ägget och det mesta av mjölet - Arbeta degen smidigt tills den börjar släppa från kanterna. Strö lite mjöl över degen.
Täck den med en bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek.. ca 30-40 min - Rör ingredienserna till fyllningen till en smidig bredbar smet
- Arbeta samman degen några minuter i bunken. Stjälp upp den på en mjölad arbetsbänk.
Knåda i ytterligare mjöl. Degen är färdigknådad när den släpper arbetsbänken och händerna. - Dela degen mitt itu. Kavla ut varje del på lätt mjölad arbetsbänk till en rektangulär platta ca 20 cm bred och 40 cm lång. Fördela fyllningen på plattorna.
Rulla samman dem från långsidan. Skär de i ca 2 cm breda bitar.
Lägg dem med snittsidan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspapper. - Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek. 20-30 min.
Pensa dem med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. - Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter
Dom hä bullarna har jag snittat på ett annat vis som jag kan berätta nån annan gång..
jag hoppas verkligen att ingen tar mina bilder utan att fråga! Jag orkade inte skriva namn på domhär bilderna! Jag litar på er! :)